Защита и подхранване на кожата и косата
Защита на черния дроб поради антибактериалните, противогъбични и антимикробни свойства
Куркумата на прах е известна съставка в аюрведическата медицина заради съдържанието на куркумин. Много медицински изследвания са насочени към анализ на потенциалните ползи за имунната система.
Хранителна стойност на 100g
Енергийна стойност (kJ/kcal) 354/29
Мазнини (g) 10
– от които наситени мастни (g) 2,7
Въглехидрати (g) 65
– от които захари (g) 3,2
Белтъци (g) 8
Влакнини (g) 21
Сол (g) 0,3
Прахът от куркума Dragon Superfoods се суши на слънце върху бамбукова постелка за период от 10-15 дни.
Aктивната съставка на куркумата, kуркумин има мощно антиоксидантно и противовъзпалително действие. Именно на куркумина се дължи специфичният жълто-оранжев цвят на корена. Куркумата е характерна подправка в азиатската кухня, използвана за овкусяване и оцветяване, а също и като естествен консервант, тъй като предпазва храната от разваляне в топло време.
Куркума е богата на витамини С, Е, К, какато и витамини от групата В, манган, желязо, калий, магнезий, фибри и др. Индийската Куркума съдържа куркуминоиди- активни вещества, които имат докатзан лечебен ефект: ускоряване на метаболизма, намаляване на лошия холестерол, балансиране на кръвната захар и инсулина.
Куркумата допринася за правилното функциониране на черния дроб и жлъчката. Те филтрират токсините в организма и се нуждаят от специална подкрепа. Куркумата им я предлага. Тя помага за по-качественото делене и възобновяване на чернодробните клетки. Мощните противовъзпалителни способности на куркумина правят тази прекрасна отвара много силна срещу възпаленията в тъканите.
Куркумата е много полезна и при артритни и ревматоидни заболявания. Облекчава болката и сковаността в ставите като връща свободата на движението.
Съдържащите се в куркумата полифеноли съдействат за ускорено разграждане на мазнините в тялото, предотвратяват отлагането им или активират мастните депа за енергийна трансформация.
Начин на употреба: може да се добавя в ястия, печива, десерти или да се използва за приготвяне на чай.
Произход: Индия