Categories

Opatanol 1 mg/ml капки за очи разтвор 5 ml Opatanol eye drops solution

Opatanol 1 mg/ml капки за очи разтвор 5 ml Opatanol eye drops solution
Manufacturer: Alcon Laboratories, Inc
11,90 лв.

                    Toзи  продукт не може да бъде закупен онлайн

                    Лечение на очните признаци и симптоми на сезонен алергичен конюнктивит.       

                    Akтивна съставка; Един ml от разтвора съдържа 1 mg олопатадин (olopatadine) (като хидрохлорид)

                    Активното вещество в Opatanol, олопатадин, е антихистамин. Олопатадин действа като блокира рецепторите с  които обикновено се свързва хистаминът, вещество в организма, което причинява алергични симптоми. Когато рецепторите са блокирани, хистаминът не може да оцъществи своя ефект, а това води до намаляване на симптомите на алергия.

                    Дозиране и начин  на употреба. Дозата е една капка Opatanol в конюнктивния сак на засегнатото око (очи) два пъти дневно (през интервал от 8 часа). Лечението може да продължи до четири месеца, ако е необходимо.

                      Трябва да се внимава да не се докосват клепачите, заобикалящата ги площ или други повърхности с връхчето на апликатора-капкомер на бутилката, за да се 3 предпазят от замърсяване апликатора-капкомер и разтвора. Съхранявайте бутилката плътно затворена, когато не се използва.

                     В случай на съпътстваща терапия с други лекарствени продукти за локално приложение в
окото, трябва да се спазва интервал от пет минути между отделните накапвания. Очните мази
трябва да се прилагат последни.

 

                    Opatanol може да се използва при педиатрични пациенти на възраст над три години, като се прилага същата доза, както при възрастни. Безопасността и ефикасността на Opatanol при деца на възраст под 3 години не е установена. Липсват данни.

                     Олопатадин под формата на капки за очи (Opatanol) не е изследван при пациенти с бъбречни или чернодробни заболявания. Въпреки  това, не е необходимо коригиране на дозата при чернодробно или бъбречно увреждане.

                     Противопоказания;  Свръхчувствителност към активното вещество или към някое от помощните вещества.
                     Opatanol е антиалергичен/антихистаминов лекарствен продукт и независимо от това, че се прилага локално, се абсорбира и системно. Ако се появят някакви симптоми на сериозни реакции или свръхчувствителност, лечението трябва незабавно да се преустанови.
                     Opatanol съдържа бензалкониев хлорид, който може да предизвика дразнене в окото. Съобщава се също, че бензалкониевият хлорид причинява точковидна и/или токсична язвена кератопатия. Изисква се специално наблюдение при честа или продължителна употреба при пациенти със сухота в окото, или при състояния на проблемна роговица. Известно е, че бензалкониевият хлорид предизвиква промяна в цвета на меките контактни лещи. Да се избягва контакт с меки контактни лещи. Пациентите трябва да бъдат инструктирани да свалят контактните лещи преди приложение на капките за очи и да изчакат
най-малко 15 минути след накапването, преди да поставят контактните си лещи обратно в очите.

                     Липсват или има ограничени данни от употребата на олопатадин за очно приложение при бременни жени.Олопатадин не се препоръчва по  време на бременност и при жени с детероден потенциал, които не използват контрацепция.Opatanol не трябва да се използва по време на кърмене.

                     Opatanol не повлиява или повлиява пренебрежимо способността за шофиране и работа с машини. Както е с всички капки за очи, временното замъгляване или други смущения в зрението могат да повлияят способността за шофиране или работа с машини. Ако при поставянето на лекарствения продукт зрението се замъгли, пациентът трябва да изчака докато зрението се проясни преди да шофира или да работи с машини.

                     Нежелани лекарствени реакции; 

Нечести - ринит
С неизвестна честота - свръхчувствителност, подуване на лицето
Чести -  главоболие, дисгеузия
Нечести - замайване, хипоестезия
С неизвестна  честота - сънливост

Нечести - ерозия на роговицата, дефект на роговичния епител, нарушение на  роговичния епител, точковиден кератит,
кератит, петна по роговицата, очна секреция, фотофобия, замъглено зрение, намалена зрителна острота,

С неизвестна честота -боток на роговицата, оток на окото, подуване на окото, конюнктивит, мидриаза, нарушение на зрението,
образуване на крусти по ръба на клепача.

Чести - сухота в носа

                     Помощни вещества; Бензалкониев хлорид натриев хлорид динатриев фосфат додекахидрат (E339) хлороводородна киселина (E507) (за корекция на рН) натриев хидроксид (E524) (за корекция на pH) пречистена вода.

                      Срок  на годност 3 години.

                      Срок на годност след първоначално отваряне Да се изхвърли четири седмици след първото отваряне. 

Притежател на разрешението за употреба ; Novartis Europharm Limited