Хранителна добавка предназначена за лица, които искат да поддържат костите е хрущялите си здрави.
Основни съставки (в 1 саше от 5 g)
Глюкозамин сулфат 2 KCL 750mg; хондроитин сулфат 100 mg; Витамин С 40 mg; плодове от шипка на прах 25 mg; натриев хиалуронат 20 mg.
Глюкозамин сулфат повлиява метаболизма на хрущяла като комбинира анаболен ефект и същевременно потискане на катаболните процеси. Има и противовъзпалителен ефект, като не потиска простагландиновата синтеза, а потиска освобождаването на протеолитични и лизозомни ензими, както и продукцията на агресивни супероксидни радикали и синтеза на азотен оксид.Доказано е, че приемът на добавки с глюкозамин сулфат допринася значително за намаляване на болките в ставите, сковаността, болезнеността, подуването, както и че спомагат за доброто функциониране и здравето на ставите.
Хондроитин сулфатът е глюкозаминогликан (GAG) – познат още като мукополизахарид – който се свързва с колагена и еластина при образуването на хрущялите. С остаряването си организмът става все по-малко ефективен при възстановяване и регенериране на тъканите, включително и на хрущялите, които поемат натоварването на ставите и прешлените. Хондроитин сулфат допринася за поддържане целостта на хрущялния матрикс като засилва анаболната активност на хондроцитите.; инхибира нежеланите ефекти на интерлевкин бета върху хрущялния матрикс; предпазва матрикса от усилен разпад посредством инхибиране на тъканните еластази или посредством намаляване активността на металопротеази. Допринася също така за поддържане на синовиалната хомеостаза чрез стимулиране синтезата на хиалуроновата киселина, което е от значение за поддържане на вискозитета на синовиалната течност.
Хиалуроновата киселина представлява протеогликан молекулярен комплекс, който служи като “гръбнак” за протеогликаните (протеини, свързани с глюкозаминогликановите вериги, наречени хондроитин и кератан сулфати).Създаваща огромна молекула, протеогликаните и хиалуроновата киселина се задържат на едно място в матрикса, дори когато върху ставата е приложено налягане.
Плодът от шипка съдържа витамин С, каротин (провитамин А), ликопен, пектин, витамини В1 и В2, РР, К. По съдържанието си на витамин С плодът от шипка няма аналог. Съдържанието на минерали и елементи като калий, магнезий, натрий, калций и фосфор в шипката е много по-високо отколкото в много плодове и зеленчуци.
Витамин С допринася за образуването на колаген и е едно от най-добрите спомагателни средства при остеоартрит. Витамин С допринася за нормалната функция на костите и хрущяла. Витамин С допринася за образуването на колаген и е едно от най-добрите спомагателни средства при остеоартрит. Витамин С допринася за нормалната функция на костите и хрущяла.
Дозиране; Препоръчва се два пъти дневно по едно саше. 1 саше трябва да се разтвори в 250 ml вода. Да не се превишава препоръчителната дневна доза. Употребата в прекомерни количества може да окаже леко слабително действие.
Съдържа източник на фенилаланин (да не се приема от хора, страдащи от фенилкетонурия).
Производител; Natur Produkt Zdrovit Sp. z o.o.
Този продукт не е наличен