Yacon Smallanthus sonchifolius
Яконът е многогодишно растение, което се отглежда и култивира главно за неговите грудкови корени. Корените са хрупкави и сладки, има много предимства като контрол на теглото, глюкозата и FOS. Якон е култивиран още от 1200 г. пр.н.е. и до днес се използва от хората като естествен подсладител. Понастоящем е признат за една от най-добрите суперхрани.
Яконът е богат на захари, особено фруктоолигозахариди (FOS). Той е пребиотик, има ниско съдържание на калории и е идеален за добро здраве. Ползите на Якона за здравето включват способността му да регулира нивата на кръвната захар, да следи холестерола и да помогне за наляване на теглото. Това е нисък гликемичен подсладител, идеален за здравословен начин на живот!
Ползи;
пребиотик
богат на влакна
ниско калоричен
нисък гликемичен индекс
Начин на употреба; Някои препоръчват директна консумация или като съставка в салата, десерти и сладкиши. Като ниско гликемичен подсладител в сладкиши, напитки, шоколад, енергийни барове, наред с други. Можете също да използвате якон прах чрез добавяне към мляко, овесена каша, сокове, кисело мляко или в подготовката на десерти.
Производител; Ecoandino, Peru